Troels Trier og produktionerne

 

Grafiske produktioner
Fra slutningen af 60-ne og frem til 1975, hvor Troels Trier til dels lagde billedkunsten på hylden for at koncentrere sig om musikken, arbejdede han først og fremmest med grafik i kunstnerkollektivet Røde Mor. Gruppens karakteristiske sammensatte plakater var udført i linoleumssnit og blev trykt direkte fra stokken i store oplag på den tids trykkerimaskiner. Mange af de enkeltbilleder, som indgik i plakaterne, var udført af Troels Trier, og i dag har han genoptrykt nogle få af disse fra de originale linoleumsplader i eget tryk.
Foruden disse genoptryk omfatter hans grafiske produktion nyere linoleumssnit, koldnålsraderinger, litografi og serigrafi.

Assemblager og skulpturer
Da Troels Trier i 1962 debuterede på Ex-skolens sommerudstilling, skete det med assemblager, som var en slags collagemalerier, hvor æggebakker, cigaretpakker, bestik og andre hverdagsgenstande blandede sig med avisudklip og maleri.
Disse værker var stærkt inspireret af én af tidens herskende ismer, Nyrealismen, hvor den bærende idé var, at man i stedet for at gengive ting med pensel og farve simpelthen tog tingene i sig selv - de såkaldte ready-mades - og monterede dem på billedfladen.
I dag er Troels Trier gået videre med denne idé og har skabt en række surrealistiske assemblager og skulpturer, hvor især legetøjsgenstande med deres symbolladede gengivelser af voksenverdenen spiller en væsentlig rolle.
Produktionen omfatter desuden skulpturer og relieffer i keramik, plade og krydsfiner bemalet med hans karakteristiske tegneseriemotiver.

Mixed media

Mixed media skal her forstås som en kombination af silketryk og maleri. Ved hjælp af silketryksteknikken overfører Troels Trier den sorte streg til et ensfarvet lærred, hvorefter han maler videre på det, som han ville gøre det på ethvert andet maleri.
Resultatet er derfor en slags "håndkoloreret grafik" eller monotypi., idet motivet er det samme, men farverne ofte meget forskellige. Da hvert billede er unikt, er det ikke nummereret, men er mærket "mixed media" på bagsiden.
Med indramning i sølv.

Modifikationer og ældre malerier
Da Troels Trier i slutningen af 90-ne for alvor tog maleriet op, arbejdede han fra starten med en surrealistisk-naivistiske billedverden, som pegede frem mod de senere års tegneseriemalerier.
Et andet projekt var modifikationerne. Fra genbrugspladser og loppemarkeder samlede han gamle fidusmalerier i guldaldergenren a la Den brølende Kronhjort ved Skovsøen, rensede dem og malede videre på dem i samme stil. Ofte tilføjede han sit selvportræt, hvor han iført sin berygtede piknæse-maske fra Trier & Brüels sceneshows tog tidens nationalisme og fremmedangst under behandling.

Nyere og seneste malerier
Troels Triers nyere malerier er tegneseriebilleder. Han har overført seriernes teknik med opdeling af billedet i felter og kraftige konturer, som afgrænser ubrudte, ensfarvede billedflader, til lærredet. Men også tegneseriernes fantastiske og mytologiske univers har tjent som inspiration. Groteske og humoristiske figurer befolker Triers opdelte lærreder og kalder på en fortolkning, selvom der tilsyneladende ikke er nogen logisk sammenhæng at hænge en fortælling op på.

 "" Jeg vil gerne have, at folk skal kunne lave deres egne historier, når de ser på mine billeder, og derfor er der ikke tale om en tegneserie i traditionel forstand med en klar handling og pointe. Når jeg begynder på et maleri, prøver jeg så vidt muligt at undgå at lægge faste planer for, hvad det skal handle om. Jeg har måske en figur eller en bestemt situation i tankerne, men derefter lader jeg intuition og underbevidsthed at styre slagets gang. Jeg starter bogstavelig talt oppe i det ene hjørne og maler så, hvad der falder mig ind. Når jeg når ned i det sidste hjørne og træder tilbage og kikker på, hvad det er, jeg har lavet, kan jeg måske godt få en idé om, hvad det handler om, men håbet er, at jeg har ramt et emne og en form, som er så tilpas åben og alment tilgængelig, at enhver kan fortolke billedet ud fra egne forudsætninger "" citat Troels Trier